Sos pomidorowy jest niezastąpiony w naszej kuchni, dlatego przygotowując przetwory na zimę, zaczynam właśnie od niego. Sos jest aromatyczny i intensywny w smaku - doprawiony sporą ilością bazylii, czosnku i cebuli. Wykorzystuję go do wielu dań, na przykład jako bazę do makaronów, dodatek do mięs, czy sos do pizzy. Lubię jego niejednolitą konsystencję i wyczuwalne kawałki cebuli, dlatego zostawiam nieprzetarty. Jeżeli wolicie aksamitne sosy, możecie użyć blendera lub przetrzeć sos pomidorowy przez sito.
Składniki (na 8 słoików o pojemności 720ml):
10 kg pomidorów (ja kupuję polne i lima)
1 kg cebuli
mała główka czosnku
pęczek bazylii
5 listków laurowych
sól, pieprz
sól, pieprz
cukier
oliwa
Przygotowanie:
1. Pomidory umyj, sparz i obierz ze skóry. Pokrój w ćwiartki (ja nie usuwam pestek, ale jeśli nie lubisz, możesz je wykroić). Przełóż pomidory do dużego garnka. Cebulę i ząbki czosnku drobno posiekaj, dodaj do pomidorów.
1. Pomidory umyj, sparz i obierz ze skóry. Pokrój w ćwiartki (ja nie usuwam pestek, ale jeśli nie lubisz, możesz je wykroić). Przełóż pomidory do dużego garnka. Cebulę i ząbki czosnku drobno posiekaj, dodaj do pomidorów.
2. Warzywa wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Po około 20 minutach zacznij rozcierać pomidory (większość z nich już się rozpadnie, rozetrzyj ewentualne większe kawałki). Gdy sos się zredukuje, a składniki dobrze połączą, dodaj posiekane listki bazylii (nie dodawaj od razu całego pęczka, lepiej stopniowo, żeby smak bazylii nie zdominował sosu), pokruszone drobno listki laurowe, dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru (ja dosyć obficie posypuję pieprzem). Gotuj jeszcze przez 10 minut.
3. Gorące pomidory przełóż do wyparzonych słoików, na wierzch każdego wlej łyżkę oliwy. Słoiki zakręć i odstaw do góry dnem, do wystudzenia. Jeżeli sos się wylewa (gdy przekręcisz do góry dnem), prawdopodobnie słoik jest źle zakręcony lub trzeba wymienić nakrętkę.
Pycha! Ostatnio u mnie wszystko z sosem pomidorowym 😀
OdpowiedzUsuńMy mamy fazę na pomidory zawsze zimą :)
Usuńdomowy, mniam, najlepszy :)
OdpowiedzUsuńPyszny sosik :) Takie bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńdziękujemy :)
Usuńpomidorowe zapasy również zawsze muszą być w mojej spiżarce :)
OdpowiedzUsuńpozycja obowiązkowa :)
UsuńMniam! Na szybki obiad idealne :)
OdpowiedzUsuńdokładnie i zawsze są pod ręką:)
Usuńteż robię tylko liście nie dodaję, ale następnym razem wypróbuje:)
OdpowiedzUsuńspróbuj, nadają ciekawego aromatu.
UsuńJa już powoli zapełniam swoją spiżarnię :-) taki sosik też ma swoje miejsce i zimą smakuje wspaniale :-)
OdpowiedzUsuń